miercuri, 11 ianuarie 2017

Minivacanta Madrid

        Am decis anul trecut sa-mi sarbatoresc ziua mai altfel...si fiindca cel mai mult din Europa mi-a placut in Barcelona, am zis sa mai vizitam inca un oras spaniol. Zis si facut...am ales Madridul. Ne-am rezervat bilete de avion la Blue Air (bilete prinse la promotie ce au costat 467 ron-2 persoane dus/intors). Am plecat la ora 14:30 si am ajuns in Madrid dupa un zbor placut la ora 17:40 (ora lor).
        Am ales un hotel central: Senator Gran Via 70 Spa Hotel, situat chiar pe Gran Via, asa cum ii spune si numele, foarte, foarte aproape de statia de metrou si de palatul regal. A fost o alegere foarte buna pentru ca ajungeam foarte usor de oriunde, lucru foarte important dupa o zi intreaga de umblat pe jos :). In Barcelona am stat tot la Senator Spa (mi-a placut mult mai mult zona de piscine din Barcelona, in Madrid piscinele erau mai putine si tu atat de spectaculoase). Am platit pentru 4 nopti suma de 1591 ron, avand inclus in pret o sesiune de spa si apa plata in camera. Camera draguta, cu un pat imens. De la aeroport se ajunge foarte usor, cu metroul (atentie insa aeroportul este foarte mare,,,am mers mult pana la metrou 10-15 minute): am mers pe linia 8 (rosu) 5 statii pana la Nuevos Ministerios, apoi am schimbat pe linia albastra (L10) si am mers 4 statii pana la Plaza de Espana. De aici si pana la hotel am mai mers nici 2 minute. Pun poza cu harta de la metrou poate va ajuta. Noi am luat o cartela cu 10 calatorii (12.20 euro),,,si am mai platit un supliment de 3 Euro pentru aeroport.

     Ajunsi la hotel, ne-am cazat si am iesit un pic la plimbare pe Gran Via. De mancare ne-am luat chiar de langa hotel pizza. Gasiti mancare variata, pentru toate buzunarele. Puteti manca atat la restaurante simple sau de lux, cat si la fastfood. Aveam langa noi  Mc Donalds, Kfc, BurgerKing.
          A doua zi am plecat de dimineata spre El Escorial :palat, mănăstire, dar şi reşedinţă regală. Are biserică, dar şi muzeu. Are capelă, dar şi o înfiorătoare cameră de tortură. Este un monument protejat de UNESCO. Este situat lângă capitala, la o distanta de 45 minute, constructia lui a inceput in anul 1563.
      Puteti ajunge aici atat cu autobuzele 664 si 661 de la Moncloa (1h), cat si cu trenul. Noi am ales ultima varianta, luand trenul din gara Atocha. De la gara am luat autobuzul care ne-a lasat aproape de manastire.
      Program de vizita: luni inchis
                                  marti-duminica: 10-18/10-20 (lunile calduroase)





      Dupa vizita am pornit spre gara pe jos, este un drum lejer, in panta. Am cumparat bilete spre Avila (4,85 euro) si pana sa coboram noi la tren, acesta a plecat din statie :((. Am urcat iar catre ghiseul de bilete, am explicat ce am patit si ne-au fost schimbate biletele la trenul ce sosea peste o ora, timp in care am baut o cafea si am mancat o prajitura.
      Iata-ne in jur de ora 14 in Avila, unde aproape am avut un soc cand am sesizat ca toate magazinele, restaurantele erau inchise, totul era pustiu. Am mers  incercand sa intrebam unde sunt celebrele ziduri din oras...cu greu am gasit pe cineva pe strada, care sa mai stie si engleza. Am ajuns cu greu, am urcat pe zidurile groase si perfect pastrate, am vizitat frumosa manastire.





        La plecare alta peripetie,,,vroiam sa luam autobuzul spre Segovia sa vedem si celebrul apeduct. Din pacate  pe drum tot pustiu, pe cine intalneam nu stiau engleza, am gasit intr-un sfarsit statia dar fiind sambata, la acea ora nu mai mergea nici un autobuz catre Segovia (verificati orele de acasa). Am ramas totusi sa luam un autocar spre Madrid, ne era si frica sa nu ne ratacim iar cautand gara pentru a lua trenul :))). Am calatorit intr-un autocar super luxos, fiecare calator avand in fata un mini laptop pe care puteai sa te joci, sau sa te uiti la diverse filmulete. A trecut timpul foarte repede si iata-ne in Madrid. Seara am fost in Primark la cumparaturi. Era foarte aproape de hotelul nostru. Doamne cat mi-a placut acest magazin! Avea 4 etaje, plus parterul. Love, love, love Primark Madrid :D. Si fiindca sotul s-a plictisit dupa un timp a ramas sa revenim si in alte zile pentru restul cumparaturilor.

         A treia zi a fost rezervata pentru Toledo, un oras de un farmec aparte, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, in 1986. Oraşul este situat pe un deal şi este înconjurat de fluviul Tajo. Am ales sa ajungem aici cu autocarul din statia Metro 6 Plaza Eliptica (este mai ieftin decat cu trenul, calatoria durand putin peste o ora, in timp ce cu trenul ajungeti in 30-40 minute). Ajunsi la autogara am intrebat cum ajungem in oras si un domn dragut de la un magazin mi-a spus ca nu are rost sa dam banii pe autobuz, sa urcam, ca ajungem imediat in piata Zacodover. Mi se parea foarte mult, insa surpriza a fost mare cand am vazut ca puteai urca dealul folosind niste scari rulante.
       Sus gasiti un birou de informare turistica, unde o doamna draguta va va oferi o harta gratuita cu ce aveti de vazut in oras, cu programul de vizita. Dupa ce am luat harta am vrut mai intai sa ne plimbam cu trenuletul in jurul orasului si bine am facut, pentru ca, pe drum am oprit in cel mai frumos loc unde am vazut o incredibila panorama asupra orasului (o sa puteti vedea in poze-nu ratati plimbarea cu trenuletul).
       Reintorsi in piata am vizitat catedrala, palatul, ne-am plimbat pe stradute si am mancat martipan (este delicios,,,nu are nici o legatura ca si gust cu martipanul din tara noastra, asa cum ma asteptam).
       Magazinele cu sabii si alte obiecte de armurerie dau vraja orasului. Spada de Toledo este recunoscuta in intreaga lume. Este un simbol al orasului. Cavalerii evului mediu erau recunoscuti pentru sabiile fabricate dupa reguli stiute numai de artizanii lor, secrete pastrate cu sfintenie.
     










         Toledo mi s-a parut incredibil!

In ziua a IV a ne-am propus sa vedem Palatul Regal din Madrid, la care am ajuns foarte repede pe jos. Am ajuns cu un sfert de ora inainte de deschidere si erau cativa oameni la coada. Mi s-a parut foarte mare si luxos. Merita vizitat! Acesta este casa oficială a Regilor Spaniei , dar nici un membru al familiei regale nu locuiește aici . În prezent este folosit pentru prezentarea  actelor oficiale , ceremonii și sărbători de stat. Palatul Regal are 3.418 camere , in ele regasim instrumente muzicale Stradivarius , colecții relevante de picturi , sculpturi, tapiserie , mobilă  veche, carti. Din pacate doar la intrare puteti poza, cum intrati in prima camera fotografiatul este interzis. Va sfatuiesc sa-l vizitati pentru ca a-l descoperi!
 





      Am luat-o apoi pe stradute, incercand sa descoperim cat mai mult din capitala Spaniei. Am ajuns in Piata Mayor, am continuat spre Piata Puerta del Sol, am ajuns si la celebra fantana din Piata Cibeles. Fiind obositi si infometati nu am mai intrat in parcul El Retiro, am vizitat in schimb muzeul de ceara (cea mai proasta decizie). Muzeul mi s-a parut o pierdere de timp, daca ati vazut deja muzeele de ceara din Londra, Amsterdam etc. Cred ca de fapt spaniolii nu stau foarte bine la acest capitol, pentru ca si cel din Barcelona mi s-a parut slabut, am zis totusi sa-i dau o sansa celui din Madrid si am regretat investitia, atat financiara cat si timpul pierdut. Inca de la inceput am urcat la un cinematograf unde am vazut un film 3d, care ne-a plictisit, apoi am vizitat muzeul propriuzis unde erau cateva figuri de ceara. In cateva minute nu am avut ce face...a fost interesanta totusi o racheta in care printr-un filmulet simulau 5D o plimbare cu peripetii cu bicicleta. A fost singurul lucru frumos din acest muzeu. Mai era si trenuletul groazei...la care nu am putut merge pentru ca avea pauza in intervalul orar la care am fost noi in muzeu si ar fi trebuit sa mai asteptam cateva ore sa ne plimbam cu el. Am spus pas, am luat metroul si am mers la hotel.






Ne-am revenit un pic, am mancat si am fost iar, la cumparaturi in Primark. Aveau o gramada de promotii: am cumparat blugi atat de adulti, cat si de copii cu preturi cuprinse intre 4 si 6 Euro. Ajunsi la hotel ne-am dat seama ca nu prea incapeau toate in bagajele noastre avand in vedere ca aveam doar bagaje de mana. Ne-am dus a doua zi si mi-am cumparat cea mai mare geanta pe care am gasit-o. Aveam fiecare eu o geanta plus tolerul, sotul meu o sacosa de Primark plus trolerul :)). Am zis ca in cel mai rau caz platim un bagaj de cala. Nu au fost insa probleme, avionul la intoarcere era plin si ne-au luat bagajele de mana si le-au bagat gratuit la cala :)

       Ultima zi am folosit-o pentru a vizita gradina zoologica. Am ajuns cu metroul pana la statia Casa de Campo si apoi am mers muuulllltttt. Nu stiu daca era si vre-un microbuz,,,va sfatuiesc sa va interesati inainte.
        Gradina zoologica este imensa si ceea ce mi-a placut cel mai mult a fost ca aveau la anumite ore spectacole cu delfini, cu lei de mare, cu pasari exotice si cu pasari de prada. Am participat la toate si fiecare m-a impresionat! Din pacate la noi in tara nu am vazut asa ceva la gradinile zoologice.

         Precizez ca am citit de multe obiective pe care pasionatii de arta le pot vizita in Madrid: Muzeul Prado, Muzeul Regina Sofia, etc, dar consider ca trebuie sa vezi ceea ce iti face placere si cat iti face placere si nu doar sa le vezi pentru a da bine in ochii celorlalti si pentru a le bifa. Personal regret doar ca nu am vizitat Segovia, dar cine stie,,,poate altadata!
        Era timpul sa plecam spre aeroport, am trecut pe la hotel ne-am luat bagajele.Am folosit in total aproape doua cartele de metrou. Pentru cea de a doua am platit iar taxa de aeroport de 3 Euro inainte de a iesi de la metrou.
      Aceasta a fost vacanta noastra in Madrid! Personal tot Barcelona este pe primul loc in inima mea...in viitor mi-am propus sa vizitez si Valencia si mai vedem :)

       
     
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu