duminică, 13 aprilie 2014

Weekend cu cortul in Sat Magura (Zarnesti)

Weekendul trecut am ajuns in acest mic dar incantator sat. Este in peisaj de vis, cu multe, multe casute, imprastiate pe dealurile pline de culoare si scaldate de muntii Piatra Craiului. Dupa ce ne-am pus cortul am plecat spre Prăpăstiile Zărneştilor, un drum usor si foarte spectaculos, fiind inconjurati de stanci inalte, unde ii intalnim si pe iubitorii de alpinism.
In cea de-a doua zi am mers la Pestera cu Lilieci, situata in satul Pestera. Din pacate am aflat cand eram fosrte aproape de ea ca nu este amenajata si ca pentru a o vizita aveam nevoie de lanterne :D, astfel incat ne-am cumparat din sat cateva brichete prevazute cu luminite :)). Bineinteles ca am intrat foarte putin fiindca nu faceau fata micile noastre "lanterne" si nici macar nu eram incaltati cum trebuie. Poate data viitoare...
In concluzie: aici gasim o zona linistita, cu localnici primitori, un loc unde ne putem odihnii si ne putem rasfata ochii cu peisajele parca desprinse dintr-un tablou.





Cateva informatii:
Pestera Liliecilor sau Pestera cu lilieci este situata in spatiul administrativ al satul Pestera din comuna Moeciu. Pestera s-a format ca urmare a fenomenului de eroziune a muntelui calcaros de unul din afluentii paraului Vaii cu Cale care astazi este un parau temporar.Numele pesterii provine din existenta in pestera a unei numeroase colonii de lilieci. Pestera a fost semnalata cu multe secole in urma dar a fost explorata si studiata abia la sfarsitul secolului trecut de speologul Iuliu Czaran, care a si realizat primul marcaj spre pestera Liliecilor. Are o lungime de 370m din care 109m de galerie activa si o denivelare de 10m. Accesul in pestera se face printr-un culoar ingust dupa care se ajunge intr-o grota, nu foarte mare, cu podea ascendenta. De aici mai porneste o galerie, spre nord, care are o lungime de 15m care se termina cu un horn. Pestera este o pestera calda, cu umiditate moderata si este presarata cu multe formatiuni calcaroase, cu „lacrimi ale pamantului” si cu camere care au tavan cu colorit diferit.Prin pestera curge un paraias plin de mal.Desi nu este necesar un echipament special, o lanterna fiind suficienta, este bine sa aveti un echipament de protectie, pentru a evita murdarirea cu argila si urme de guano, excremente ale liliecilor, justificate de existenta in pestera a numerosi lilieci solitari sau grupati in colonii.

3 comentarii:

  1. Buna, ai putea sa-mi spui unde ai campat?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna...in curtea unui localnic. Sunt si pensiuni daca vreti sa va cazati fara cort.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna...in curtea unui localnic. Sunt si pensiuni daca vreti sa va cazati fara cort.

    RăspundețiȘtergere