duminică, 13 aprilie 2014

Circuit Grecia 8 zile - Vacanta 2008 (luna de miere)

  • ZIUA 1 - duminica, ora 06.00, plecare din Bucuresti, parcarea din centrul Pietei Victoria. Deplasare pe traseul Giurgiu-traversarea Bulgariei-Grecia.
Ora 6:00 plecam spre Grecia. Era prima noastra iesire din tara. A fost o zi lunga. Bulgaria pe traseul nostru, mi s-a parut saracacioasa, mai putin manastirea Rila (un optional pe care l-am facut in prima zi a circuitului) care este superba, frumos lucrata, mare si ingrijita. Inca din primul moment cand intri in Grecia sesisezi diferenta. Un nou peisaj, drumuri impecabile. Ne-am cazat in Sidirokastro, o cazare buna, un hotel de 3 stele, dotat cu piscina, dusuri tropicale, sauna si jacuzzi.


Cateva informatii:

Manastirea Rila este cea mai mare si mai cunoscuta manastire ortodoxa din Bulgaria. Este situata in partea de nord-vest a muntilor Rila (la 117 kilometri sud de capitala Sofia). Aceasta veche lavra bulgareasca a fost intemeiata in sec. 10 de catre Sfantul Ioan de Rila, care s-a pustnicit in "creierul muntilor".
  • ZIUA 2 (mic dejun). Deplasare la Ouranopolis, optional (20 €, plata in Grecia) croaziera la Muntele ATHOS. Altfel, timp liber in statiunea Ouranopolis (plaja, baie, bere pe terasa). Plecare la Salonic. Se viziteaza Biserica Sf. Dumitru (moastele). Tur de oras : Arcul lui Galerius, Rotonda, Bulevardul Egnatia, Bd. Expozitiei, Turnul Alb, Piata Aristotel, statuile ecvestre regele Constantin si Alexandru cel Mare. Cazare in Kalambaka.
Ce mi s-a intimparit cel mai bine in minte din aceasta zi a fost croaziera la muntele Athos. Ne-am urcat intr-un vaporas si am vazut toate manastirile. Sunt incredibile. Din pacate se pot vizita doar de catre barbati si asta cu o programare speciala. Pescarusii surprinzatori de prietenosi s-au tinut dupa vapor tot drumul si chiar, daca ridicai mana cu mancare ei veneau si o luau. Noi i-am hranit cu biscuiti. :P

Cateva informatii:
Muntele Athos este un munte (2.033 m) şi o peninsulă (cu lungimea de 60 km şi o lăţime ce variază între 8 şi 12 km, aria totală fiind de 360 km pătraţi) în nordul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde îşi au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri şi o mulţime de chilii călugăreşti ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocşi.
O chestie care merită să fie cercetată este si interzicerea intrării femeilor, în Sf. Munte. După o veche traditie, păstrată prin viu grai, se povesteste că, Plagudia, sotia împâratului Teodosie cel mare trecând cu corabia de la Roma spre Constantinopol, s-a abătut si pe la muntele Athos spre a vedea mânăstirea Vatoped zidită de către sotul său.
Primită în port de către monahii a mers până în tinda Bisericii, unde este până astăzi Icoana Maicii Domnului numită vie. Aici auzi o voce tunătoare: "Opreste-te si întoarce-te înapoi căci eu sunt împărăteasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit să tulburi linistea supusilor mei ? Să stiti că de azi înainte, nici o femeie nu va mai călca pământul sfânt al acestui munte".
Auzind aceste cuvinte, împărăteasa Plagudia căzută cu fata la pământ, pocăindu-se de îndrăzneala ce a avut, dărui mânăstirii odoare scumpe după care a plecat la Constantinopol.
De atunci si până azi, nici o femeie n-a mai intrat în republica monahilor a Sf. Munte Athos.
  • ZIUA 3 (mic dejun). In Kalambaka se viziteaza una din manastirile suspendate apoi popas la Zindros – centru de comercializare si confectionare a icoanelor si a altor obiecte de cult religios. Oprire la Monumentul LEONIDA de la Termopile - “Lupta dintre greci si persi”. Cazare in Atena.
In aceasta zi am vizitat doua dintre manastirile suspendate (Varlaam si Roussanou) din incredibila Meteora. Este senzational sa vezi cum au fost construite aceste manastiri in stanca si cum au fost pastrate. Ghidul (foarte bun de altfel) ne-a vorbit si despre gaurile din piatra in care se refugiau unii calugari, care primeau mancarea de sus printr-o franghie. In momentul in care numai lua nimeni mancarea se stia ca cel refugiat a murit. Nu cred ca este vre-o persoana care sa nu fie miscata de imaginea acestor manastiri. O amintire de neuitat, care iti ramane in suflet si in minte...

Cateva informatii:
Meteora se află în partea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, în apropiere de Kalambaka, la ieşirea râului Pinios din frumoasa câmpie Tessaliana şi la aproape 300 m deasupra văii. Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formaţiune a luat naştere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu şi nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separaţia geologică a masivilor muntoşi ai Olimpului şi ai Ossei, apele lacului au găsit ieşire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre şi uriaşe stânci compacte cu înălţimi de până la 400 metri.
În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova şi altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte şi funcţionează (Marele Meteor, Varlam, Sfânta Treime, Rusanou şi altele).

Modestă ca suprafaţă, dar impozantă, Mănăstirea Varlaam se află în apropiere de Mănăstirea Marele Meteor, pe o solidă stâncă înaltă de 373 metri. Conform tradiţiei, ea a fost locuită pentru prima oară de pustnicul Varlaam care a construit aici în jurul anului 1350 o bisericuţă cu hramul Sfinţilor Trei Ierarhi şi câteva chilii. Varlaam a urcat pe stâncă cu schele succesive, sprijinite pe grinzi înfipte în găurile dintre stânci. Mai târziu schelele au fost înlocuite cu scări mari de sfoară şi plasă. În anul 1922 au fost cioplite în piatră 129 de trepte care-l conduc pe vizitator, în deplină siguranţă, până în vârful stâncii unde se află mănăstirea. Plasa se mai foloseşte şi astăzi doar pentru transportul alimentelor şi al materialelor necesare întreţinerii sfântului lăcaş.
Între mănăstirile Varlaam şi Sfânta Treime, la sud-est de Marele Meteor, pe culmea unei stânci zvelte, verticale, din pădurea de piatră de la Meteora, se află Mănăstirea Rousanou. Este un ansamblu încântător, cu patru etaje, care a căpătat forma arhitectonică de bază în deceniul trei al secolului al XVI-lea. Biserica şi câteva chilii se situează la parter, iar la etaj arhondaricul cu camerele de primire, chilii şi alte încăperi auxiliare.Vizitatorul care trece pe la poalele acestei stânci este cuprins de un sentiment de teamă şi admiraţie privind laturile aproape vericale ale stâncii care se continuă cu zidurile mănăstirii. Întreaga suprafaţă a vârfului stăncii constituie incinta mănăstirii. Ca şi la celelalte aşezăminte de la Meteora, la început accesul se făcea cu ajutorul scărilor de sfoară. Mai târziu au fost construite două poduri de lemn, iar în 1936, pornind din versantul opus, au fost construite două poduri de piatră. Numele mănăstirii provine de la satul Rosana din Tessalia în care s-a născut cel dintâi ctitor.
  • ZIUA 4 (mic dejun). Optional, Croaziera pe Marea Egee (85 €, plata in Grecia), croaziera cu oprire in insulele Egina, Poros, Hydra, cu pranz pe vapor (in insule se poate face plaja si baie in mare). Altfel timp liber in Atena. Cazare in Atena.
In aceasta zi noi am fost in croaziera organizata si nu ne-a parut rau. Am mers cu un vapor spre cele 3 insule pomenite mai sus, am luat pranzul pe vapor si am avut parte de un frumos spectacol organizat cu dansuri grecesti, muzica. Ne-a invatat chiar sa dansam si Zorba...A fost super. Baie am facut pe insula Poros si Hydra. A fost o zi frumoasa...
Cazarea din Atena ni s-a parut foarte buna. Hotelul era chiar langa o statie de metrou, asa ca am profitat de acest lucru si ne-am plimbat si prin Atena. Am fost in parc, am vazut schimbarea garzii din fata Parlamentului (are loc in fiecare ora), si am fost prin magazine. In fata Parlamentului sunt ft multi porumbei care se vor strange dc le veti da grau.

Cateva informatii:
Atena este capitala Greciei. Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care simbolizează în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Ares au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Ares a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul.
  • ZIUA 5 (mic dejun). Turul Atena cu autocarul: Complexul ACROPOLE, Stadionul Olimpic, Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Biblioteca, Piata Omonia. Excursie la Cap Sunion (Templul lui Poseidon). timp liber in Atena. Sugestii: Parcul Central, urcare cu telefericul pe Muntele Likavetus, Muzeul National de Arheologie, cumparaturi, plaja si baie in Marea Egee, cartierul PLAKA - unde se poate lua (optional) cina (30 €, se achita in Grecia) la una din renumitele taverne, cu bucatarie traditionala si program folcloric grecesc. Cazare in Atena.
In aceasta zi am fost la Complexul Acropole. Este uimitor cum reusesc grecii sa se ocupe si sa conserve atat de bine "bogatiile" lor. Pasind pe Acropole ne vom simtii mai aproape de vechii greci, de mitologie...
Seara am luat cina la o taverna greceasca. Mancarea a fost ft buna, spectacolul pe masura. Am putut aplica acum cunostiintele despre Zorba pe care le-am invatat cu o zi inainte si am cantat alaturi de cantaretii prezenti.





Cateva informatii:
Acropole
este unul dintre simbolurile Greciei de azi. Aici intalnim:
Parthenonul este cel mai important si mai cunoscut monument al civilizatiei vechi grecesti, fiind deseori considerat simbolul Greciei. Este dedicat zeitei Athena Parthenos, patroana orasului Atena. Constructia sa a durat 9 ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate 6 ani mai tarziu, in 432 B.C. Monumentala constructie a fost initiata de Perikles, supervizata de Pheidias, faimosul sculptor atenian, in timp ce Iktinos si Kallikrates au fost arhitectii cladirii. Este construit in stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fetele mici si 17 pe cele doua mari.
De-a lungul epocilor, Parthenon-ul si-a pastrat caracterul de lacas religios, fiind transformat pe rand in biserica bizantina, latina si apoi in moschee musulmana.
Templul Erechtheion este un templu construit in stil ionic. Partea sa principala este impartita in doua sectiuni, dedicate venerarii celor 2 zeitati principale din Attica: Athena si Poseidon-Erechtheus. In partea de sud se gasesc sculpturile faimoaselor Cariatide.
Templul lui Nike construit tot in stil ionic este dedicat zeitei Atena Nike. Pe una din cele 4 fete ale sale (fata estica) se regaseste un bazorelief descriind o conferinta a zeilor, in timp ce pe celelalte 3 sunt scene din diverse batalii.
  • ZIUA 6 (mic dejun). Excursie in Peloponez. Oprire la Canalul Corint - lung de 6 Km, leaga Marea Egee de Marea Ionica. Se viziteaza EPIDAUROS - teatru antic in aer liber cu o acustica deosebita. Popas la Nafplio (oras port, de un pitoresc deosebit, cu stradute medievale). In MICENE (cea mai veche civilizatie greaca) se viziteaza Cetatea antica MICENE si Mormantul lui AGAMEMNON (regele cetatii Micene).
Canalul Corint leaga Marea Ionica de Marea Egee. Am facut aici o mica oprire, dupa care am plecat spre Epidauros, locul in care s-a nascut fiul lui Apolo, apoi am luat masa in Nafplio, iar in cele din urma am ajuns in Micene.


Cateva informatii:
Asclepieionul de la Epidaurus era cel mai celebru centru de vindecare din lumea clasică, locul în care persoanele bolnave mergeau în speranţa de a se vindeca. Pentru a-şi găsi leacul potrivit pentru boala lor, îşi petreceau o noapte în enkoimitiria, o hală imensă pentru dormit. În vis, zeul le dădea sfaturi pentru a-şi recâştiga sănătatea. Există şi câteva izvoare minerale în vecinătate, care s-ar putea să fi fost folosite în procesul de vindecare. Epidaurus era cunoscut pentru sanctuarul său situat la în jur de 7 km de oraş, precum şi pentru teatru, care funcţionează şi astăzi.
Nafplio: Conform legendei, orasul a fost intemeiat de Nauplios, fiul zeului Poseidon, care e mentionat in mitologia greaca ca erou pentru descoperirile sale din domeniul astronomiei (printre altele a descoperit Ursa Minor) si pentru faptele de vitejie din timpul Razboiului Troian. Nafplio a fost ridicat de catre venetieni la 1500, care isi asigurau “porti de comert” in toate locurile in care puteau amenaja un port. Pe la 1800, Ioannis Capodistrias, primul presedinte al Greciei decis sa faca din Nafplio “buricul pamantului”: a deschis prima scoala din Grecia, a construit palatul prezidential, insa a fost asasinat in fata Hagios Spyridon, incident care a omorat in fasa incercarile de a face din oras capitala Greciei.
Micene este un sit arheologic în Grecia, situat la aproximativ 90 km sud-vest de Atena, în Argolida, Peloponez.
  • ZIUA 7 (mic dejun). Deplasare la DELFI unde se viziteaza cel mai important ORACOL al lumii antice (buricul Pamantului in ideea grecilor). Vizita biserica Sf. Paraschiva – loc sfant pentru alinarea durerilor. Popas in Statiunea Paralia Katerini.
In Delfi am ajuns la faimosul oracol si am avut parte de o noua lectie de istorie. Am inaintat apoi spre Biserica Sf. Paraschiva, de unde am luat aghiazma, direct de la un izvor, dupa ce am trecut printr-o mica pestera. In Paralia Katerini romanii de pot simtii ca la ei acasa, nu numai fiindca grecii sunt primitori, dar si fiindca peste tot auzi vorbindu-se in romana. Am avut timp liber pentru cumparaturi aproximativ 1 ora, timp in care in orice magazin exista cate-o vanzatoare care cunostea limba noastra.

Cateva informatii:
Celebra localitate greaca Delfi era vestita in antichitate prin Templul lui Apollon si prin Sanctuarul oracular oficiat de preotese numite generic Pythia. Aici se gasea asa-numita piatra sacra Omphalos, marcand centrul lumii (locul unde se intalnisera doi vulturi manati de Zeus dinspre apus si rasarit). Prevestirile anuntate aici erau cele mai importante pentru locuitori. Oracolul a functionat intre secolele VI i.e.n. si III i.e.n. Din cele peste 600 de oracole principale cunoscute, ni s-au pastrat circa o suta, prin Herodot. Traditia spune ca preotesele comunicau cu zeul-patron al Oracolului din Delfi. Dupa studierea straturilor geologice, din zona ruinelor sanctuarului si a izvorului subteran Kassotis, s-a ajuns la concluzia ca vaporii unor compusi halucinogeni existau la acea vreme si mai exista si azi (oile care ajung acolo se poarta ca si cum ar fi "anesteziate"). Emanatiile subterane erau favorizate acum peste doua mii de ani de miscarile seismice foarte dese si de defectele geologice din compozitia straturilor de roci. Efectul narcotic se datoreaza unei concentrari aparte de hidrocarburi oxigenate (aromate si nearomate), specifice acelei placi tectonice mediteraneene. Cu alte cuvinte, preotesele oracolului nu simteau deloc "delirul profetic", ci chiar sufereau tulburari psihice acute. Traditionalele frunze de laura si "apa fermecata" faceau parte din recuzita obisnuita, dar acestea nu contribuiau la starea de transa in care-si rosteau prevestirile murmurate aproape inteligibil si apoi talmacite de un profet...

Statiunea Paralia Katerini este situatã in Pieria, zona din partea nordica a Muntelui Olimp, numita “tara bogata” sau “tara de sub munte”. Statiunea Paralia – Olimpic Beach si orasul Katerini alcatuiesc cel mai cosmopolit si mai luminos colt din Pieria. Este considerata perla statiunilor de pe litoralul Greciei de nord, la numai 75 km sud de Salonic si 20 km de Muntele Olimp.
  • ZIUA 8 - duminica, (mic dejun). Plecare din Grecia prin Bulgaria. Sosire in Bucuresti (in conditii normale de vreme, trafic, formalitatile vamale, etc.) aprox. ora 23, in Piata Victoriei.
Cele 8 zile au trecut repede, lasand in urma amintiri de neuitat, 2 indragostiti, 2 tineri la inceput de drum, alaturi in aceasta lume miraculoasa, in aceasta civilizatie care a scris adevarata istorie.


Cateva informatii:
Catedrala Alexander Nevski este unul dintre cele mai faimoase monumente din Sofia. Edificiu in stilul neo-bizantin, cu cupole de arama si aur, catedrala a fost construita intre 1882 si 1912, in onoarea soldatilor rusi care au fost ucisi luptand pentru Bulgaria in Razboiul de Independenta din 1878.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu