duminică, 23 aprilie 2017

Despre orhidee - cum le ingrijesc eu

        Ador aceste plante, ador orhideele!
        Primul ghiveci cu orhidee l-am primit acum vre-o 3 ani, cadou de ziua mea, mi-a placut foarte mult si asa am inceput sa caut informatii despre ingrijirea lor. De-a lungul timpului am achizitionat tot mai multe ghivece, orhidee cu flori mov, albe, galbene, pestrite, etc.

   
        Nu sunt specialista, dar am invatat cateva trucuri despre cum sa ingrijesc o orhidee, pentru a fi sanatoasa si pentru a ma bucura cu flori:
  • au nevoie de lumina, este bine sa fie pusa pe un pervaz, dar nu o lasati direct in bataia soarelui;
  • prefera ca substrat un amestec de scoarta (Atentie! Unele ghivece au burete in interior care retine umezeala, nu udati planta in exces!)
  • are nevoie de un vas transparent, deoarece radacinile lor iubesc lumina (in plus vedem mai usor dupa radacina, cat de sanatoasa este planta, ce nevoie are de apa etc)
  • se uda aproximativ la 7 zile, atunci cand radacinile sunt spre alb (daca radacinile sunt verzi, planta are suficienta apa). Udata un exces radacinile putrezesc si orhideea moare; eu le ud prin scufundarea ghiveciului intr-un alt vas plin cu apa la temperatura camerei. Las orhideea sa-si ia cata apa are nevoie timp de vre-o 20-30 minute, dupa care scurg bine ghiveciul si-l pun la locul lui pe pervaz.
  • o data la doua saptamani  folosesc un fertilizant pentru orhidee (dizolv 2.5 ml fertilizant in jumatate de litru de apa)
  • ele infloresc de mai multe ori pe an, dupa ce le da o tija, de obicei florile rezista 3-4 luni (sunt minunate)
  • dupa ce florile trec, unele persoane recomanda taierea tijelor dupa al doilea nod, altele pastrarea lor (eu daca tija este verde o las, daca se usuca o tai; am avut de multe ori surprize ca pe tija fara flori sa dea alti puiuti, sau alte tije)
  • Una dintre orhidee m-a rasplatit si cu 3 puiuti (keiki), inca nu am mutat niciunul (am citit ca se muta cand vor avea minim 3 radacini de 5-7 cm si cateva frunze-cel mai mare puiut are inca 2 radacini, deci mai asteptam)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu