joi, 11 septembrie 2014

Roma - Povestea mea de weekend

Am vizitat Roma in luna martie 2012, dupa ce am prins niste oferte super de avion ( 500 ron - 4 persoane, intre timp biletele s-au mai scumpit datorita mutarii linilor low cost pe aeroportul Otopeni)
Am cautat o cazare convenabila pe siteul booking.com, si ne-am oprit la Hotel Joli 187 euro camera pt 3 nopti cu mic dejun inclus (sarac mic dejun, un corn, am aflat asta insa acolo:)) ). La hotel am ajuns astfel: am luat Din Aeroportul Fiumicino autocarul Teravision (4 euro).  Drumul pana in Termini a durat aproximativ 50 minute. Am mers apoi prin pasaje, iar pasaje, nu se mai terminau pana am ajuns la linia de unde am luat metroul spre Otaviana St Pietro (am uitat sa va spun ca am luat din aeroport Roma Pass - 30 euro). Am ajuns repede la Hotel.
Dupa ce ne-am cazat am pornit la colindat. Prima oprire Castelul St Angelo, cam la 5 minute de hotel. Ne-a placut mult podul din fata castelului bogat in sclupturi, dar si peisajul dupa terasa castelului. Aici am folosit Roma Pass, economisind 10 euro.

Cateva informatii:
Castelul Sant Angelo a fost construit ca mausoleu, pentru imparatul Hadrian. Constructia lui a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 , in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius. Intre anii 270 si 275, in timpul constructiei zidurilor Aureliene, mausoleul lui Hardian a fost fortificat si inclus in Zidul Aurelian din jurul Romei, devenind o fortareata. A fost achizitionat de papalitate in 1277, pentru a avea un loc in care sa se refugieze in caz de pericol. Un coridor secret, cunoscut sub numele de Passetto di Borgo, face legatura intre Castel Sant Angelo si Vatican. Coridorul a fost folosit de Papa Clement al VII-lea si de Garda Elvetiana, pentru a se retrage din calea armatei lui Charles de Bourbon in timpul invaziei orasului Roma din 1527.
In partea de sus a fortaretei se gaseste o statuie a unui inger, care, conform legendei, si-a facut aparitia in anul 590 si in mod miraculos a pus capat epidemiei de ciuma care infestase intreagul oras Roma, de aici si numele de  Castel Sant Angelo.
La castelul Sant Angelo ajungem cu metroul: staţia Lepanto, sau Ottaviano-San Pietro . Desigur, există şi autobuze care duc la castel, câteva dintre ele fiind: 62, 23, 271, 982, 280 .




Castelul Sant Angelo poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 09.00-19.30. Este închis lunea şi în zilele de Crăciun şi de Anul Nou. Un bilet întreg costă 10,50 euro, iar tinerii între 18 şi 25 de ani beneficiază de un bilet redus, care costă 7 euro. De asemenea, tinerii până în 18 ani şi adulţii peste 65 de ani au intrarea gratuită.
Ne-am continuat drumul spre Colosseum. 
Am folosit iar Roma Passul si am avut dublu avantaj: am scutit 12 euro si am scapat de coada de la intrare. Colosseumul este impresionant, unic si maret.
Cateva informatii:
Cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Prizonierii din războaie erau puși să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Contructia a fost inceputa in anul 72 de catre imparatul Vespasian si a fost terminata in anul 80, la un an de la moartea lui. Cladirea eliptica este imensa, masurand 188 de metri pe 156 de metri, cu o inaltime de peste 48 de metri, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. La parter existau 80 de intrări, dintre care 76 erau destinate spectatorilor de rând. Deasupra solului se afla patru etaje, cel mai de sus continand locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai de jos era rezervat pentru cetatenii de seama. Titus, succesorul lui Vespasian, a tinut jocuri de 100 de zile pentru a marca inaugurarea cladirii in anul 80 d.Hr. In cadrul procesiunii, au fost macelarite in jur de 9.000 de animale salbatice. Se estimeaza ca jocurile desfasurate in Colosseum timp de sute de ani au luat vietile a aproximativ 50.000 de oameni si a peste un milion de animale salbatice.
 Ajungem cu metroul statia Colosseum; autobuzele 60, 75, 85, 175, 810, 850; tramvaiul 3 sau 8.





De la Colosseum am mers la Basilica St. Clemente, unde am coborat in catacombe.

Ne-am indreptat apoi spre Fontana di Trevi. Este superba. Imi doresc sa ma introc aici, am aruncat repede un banut pentru asta.
Figura centrala a fantanii este zeul marii, Neptun, care se află într-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. La stanga lui Neptun se gasește o statuie ce reprezinta abundența, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri, unul din ele înfațișând-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul. Apa de pe fundul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel ce arunca o monedă în apa se va intoarce la Roma.
Metrou: statia Barberini

De aici, ne-am indreptat spre Piata Navona si am trecut pe langa Pantheon. Piata Navona este draguta, sunt cateva fantani frumoase si aici, insa trebuie sa venim pe zi pentru poze, acum se intunecase.
Am mers sa mancam intr-un local renumit Baffetto- incredibil ca oamenii stateau la coada afara si asteptau sa manance cea mai buna pozza romana. Depinde fiecare ce intelege prin bun. Blatrul este subtire ca de clatita.


De aici ne-am mutat alaturi pentru desert, la gelaterie, pentru a manca prima inghetata din Roma imensa si delicioasa.

A doua zi, sambata, ne-am dus la Vatican. Am inceput cu muzeele Vaticanului, unde, surprinzator, nu am stat mult la coada.
Despre Vatican...frumos, picturi, sclupturi, tavane grandioase. Dupa ce am vazut si Capela Sixtina, am iesit pe scarile lui Raffaelo si ne-am indreptat spre Basilica St. Pietro. Am stat ceva la coada...cam 20 minute pana la punctul de control, apoi o gramada pentru a urca in cupola. Am ales urcarea cu liftul (7 euro). Scarile sunt stramte, obositoare  dar merita urcate. De la lift spre cupola exista inca 323 de trepte care va duc spre locul de unde poate fi admirata cea mai spectaculoasa priveliste a orasului Roma. Odata ajunsi sus, vedem intreaga piata St. Pietro. Superb...
Basilica este grandioasa, frumoasa, imensa. Am vazut mormantul papei Ioan Paul al II lea.







Cateva informatii:
Vaticanul este cel mai mic stat independent, intreaga tara avand aproximativ jumatate de kilometru patrat, populatia totala a Vaticanului nu depaseste 1000 de persoane.  Este condus de Papa, ales pe viata. Cand un papa moare se face asa numitul conclav , cand toti cardinalii se aduna in capela Sixtina, unde se inchid, jura cu mana pe Biblie ca pastreaza secreta procedura, apoi voteaza pe unul din ei. Exista un horn celebru pe care iese fumul imediat dupa alegeri si daca fumul este negru inseamna ca nu s-a ales nici un Papa, iar daca este alb, un nou Papa va fi incoronat in scurt timp. Limba oficiala este latina.
Bazilica Sf. Petru este cea mai mare biserică în ea încap peste 60.000 de oameni. Domul  proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt “Pieta” de Michelangelo, altarul papal siTronul Sfantului Petru de Bernini.
La intrarea in Basilica Sf Petru se pot intalni cativa membri ai celebrei Garzi Elvetiene Pontificale. Garda Elvetiana Pontificala exista inca din anul 1506 cand Papa Iulian al II-lea a invitat niste soldati elvetieni sa se alature unei mici armate a Vaticanului. Acestia sunt strajerii Papei si ai Vaticanului. Toti membrii acestei garzi trebuie sa fie elvetieni, catolici si trebuie sa jure loialitate papei. Juramantul este depus pe 26 mai pentru a comemora pradarea Romei din aceeasi zi a anului 1527 cand Garda Elvetiana Pontificala l-a protejat pe Papa Clement VII in timpul exilului sau spre Castelul Sant Angelo.
Am mers apoi in Piazza di Spagna, o aglomeratie de nedescris si dupa in Piazza del Popolo, foarte frumoasa, cu statui, fantani. De aici ne-am dat seama ca suntem foarte aproape de hotelul nostru. Strada era peste podul regina Margareta.
Numele Piazza di Spagna aprovine de la Ambasada Spaniei ce are sediul în apropiere. Din piata Spaniei, ajungem la o mica bisericuta, urcand o scara. Aceasta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cand este decorata cu azalee La baza treptelor se afla Fontana della Barcaccia, de forma unei barci este realizata de Bernini, simbolizand singura barca ce ramane dupa retragerea Tibrului in 1958, cand iesise din matca.



Piesa centrala a Pietei Poporului,  este Obeliscul Flaminio, vechi de peste 3000 de ani. Acesta a fost adus la Roma de catre Împaratul Augustus pentru Circus Maximus si are peste 20 de metri înaltime. Mai vedem aici si Fantana Obeliscului ce infatisaza patru lei care scuipa apa.
În piata mai exista si Fantana lui Neptun,  şi o altă fantana unde se poate distinge Lupoaica ce-i hraneste pe Romulus si Remus.

Duminica ne-am propus sa mergem in Tivoli. Ne intalnim la ora 7:30, la receptie si pornim spre statia de metrou Ponte Mammolo , de unde luam autobuzul pana la Tivoli. Calatoria dureaza cam o ora.
Domeniul pe care este situat Vila D' Este este SUPERB, nu degeaba se gaseste pe site-ul travelsplendid pe pozitia a 5-a la categoria ”cele mai frumoase gradini din lume”. Locul este presarat cu multe si spectaculoase fantani. Este o incantare pentru ochi si pentru suflet. La ora 10.30 fantana muzicala incepe sa cante. Facem multe poze, ne plimbam prin gradini, incercam o portocala-acra, amara si ne indreptam apoi spre Vila Gregoriana hotarati sa vedem si vestita cascada de aici. Este de fapt o rezervatie cu cascade, cu grote, cu suisuri si coborasuri, care in final duc la ruinele vilei. A fost placut, iar cascada chiar merita vazuta.













Ne indreptam apoi, spre autobuzul Cotral pentru a ne reintoarce in ROma, fiindca programul din acea zi nu se oprea aici. Am bagat mana in Boca de la Verida, cu emotii, fiindca mitul spune ca daca pui mana dreapta in gura sapata in piatra si spui o minciuna, gura iti va reteza mana. Se pare ca, in trecut, preotii puneau scorpioni in gura perpetuand astfel mitul, iar romanii foloseau ineditul instrument pentru a proba fidelitatea sotiilor lor.

 Am vizitat apoi, cea mai mica biserica Santa Maria. Am ajuns si la marea piramida, iar in cele din urma am imbinat romantismul cu placutul pe Poble Milvio. Aveam lacatelele pregatite din tara cu numele nostru, le-am pus pe pod, ne-am sarutat si am aruncat cheia in rau, asigurandu-ne astfel ca ne vom iubi vesnic.


In ultima zi, avand putin timp la dispozitie, am ales sa revedem fantana del Trevi. Se facea curatenie insa...era secata. Avand putin timp la dispozitie ne-am dus spre biserica Gesu. Superba...Am fost norocosi si am vazut si statuia lui Sf. Ignatio inainte de a fi acoperita de o icoana. Biserica este incredibila. Multe statuiete, icoane parca 3D, totul o face de neuitat.





A inceput si ploaia, ne-am indreptat spre hotel, ne-am luat valizele si am mers spre aeroport, lasand in urma o vacanta de neuitat la ROMA.