duminică, 13 aprilie 2014

Circuit Franta 13 zile - vacanta 2009

COASTA DE AZUR (Monaco, Nisa, Cannes), PARIS, Valea LOIREI, STRASBOURG, MUNCHEN, LUXEMBURG, NORDUL ITALIEI (San Remo, Milano, Verona, Venetia), VIENA, SALZBURG, Pestera Postojna, Lacul Balaton, Budapesta -13 zile-plecare 17.07.2009



  • ZIUA 1 - ora 06.00, plecare - parcarea din centrul Pietei Victoria, pe ruta Pitesti–Deva–Arad.

Am plecat din Bucuresti la ora 6:00, am ajuns in Gyor, la hotel Ibis pe la ora 11 noaptea. Se fac opriri, si pt masa si pt a merge la toaleta. La granita cu Ungaria veti da ceasul inapoi cu o ora. Camera de la hotel este curata, Mobilierul nou, este frumos.

  • ZIUA 2 (mic dejun). La Viena, scurt tur cu autocarul pe ringul vienez unde se vad: Muzeul de Arta, Observatorul astronomic, Statuia Radetzky, Opera, Piata Maria Tereza, Palatul Hofburg, Parlamentul, Primaria, Burgtheatre, Universitatea. Dupa tur, popas o ora. In Salzburg se viziteaza (o ora) Gradinile Mirabell si Casa MOZART. La München - se viziteaza: Domul, Primaria, Marienplatz si HOFBRAUHAUS (beraria de la 1589).
Mic dejun: bufet suedez (cam toate au avut acelasi meniu: cascaval, sunca, gem, margarita, cereale cu lapte, cafea, suc, uneori si oua, este mancare suficienta)
In Viena am facut turul cu autocarul, apoi o ora am avut timp sa facem poze si sa ne mai plimbam pe ringul vienez. Cel mai mult m-a impresionat Parlamentul.
Cateva informatii:

Viena este capitala Austriei. Bulevardul Ring al Vienei este lung de patru kilometri si inconjoara centrul orasului. Constructia bulevardului a fost initiata de imparatul Franz Joseph I in decembrie 1857. Minunatul drum a fost construit pe terenul lasat liber in urma demolarii fostului zid si a constructiilor militare ce au inconjurat centrul orasului, astazi cel dintai cartier al Vienei ('Innere Stadt'). Astfel, imparatul a sperat sa stearga separarea dintre centrul orasului si cartierele marginase, care au devenit parte a Vienei in 1850. Spatiul atribuit bulevardului a fost generos, lasand destul loc atat pentru drumul propriu-zis, cat si pentru minunatele cladiri ca, de exemplu: Hofburg, Parlamentul Austriac, Opera, Muzeul de Arte Fine si universitatea Viena.

Clădirea Parlamentului a fost proiectată de arhitectul danez Theophil Hanes şi construită între 1883-1918. Azi Parlamentul austriac are sediul aici, cu cele două camere: Consiliul Naţional, responsabil cu legile si Consiliul Federal (Bundesrat) care ratifică noile legi. In faţa clădirii se află statuia Pallas Athena, zeiţa înţelepciunii, operă a lui Karl Kundeman.


In Salzburg ( al IV-lea oras ca marime din Austria) din pacate cand am ajuns ploua, ne-am luat insa niste pelerine pt ploaie si am vizitat Casa Mozart si Gradinile Mirabell, foarte frumoase.

Cateva informatii:

Considerata a fi cea mai frumoasa gradina amenajata in stil baroc din Europa, Mirabell Gardens dateaza din anul 1689, insa structura sa a fost modificata de mai multe ori de-a lungul timpului. Partea centrala, numita si ''marele parter'' este singura care si-a pastrat pozitia initiala.

Gradinile includ o serie de statui reprezentand zeii Romei Antice, o orangerie si un pavilion care adaposteste Muzeul Baroc din Salzburg. Chiar langa castelul Mirabell se afla o mica piateta in centrul careia troneaza o fantana arteziana - Fantana lui Pegas .

Casa natală a lui Mozart amplasată pe Getreidegasse nr. 9 este astăzi un muzeu cu exponate celebre ale genialului compozitor.
Intrarea este gratuita pt gradini, Casa Mozard 6 E/pers.


In Munchen am mers (pietonal) pana la Beraria Hofbräuhaus (este de nedescris agitatia de acolo, halbele de bere sunt imense, cu greu gasesti un loc liber desi cladirea este spatioasa, cu cateva sute de locuri). Cea mai frumoasa cladire mi s-a parut primaria veche. Cazarea era la hotelul Imperiar, insa 5 familii au stat la hotel Gasthof (printre care si noi -camere ft frumoase, mic dejun bufet suedez-mancare suficienta).


Cateva informatii:



Munchen este capitala Bundeslandului Bavaria din Germania si al treilea din tara ca marime, dupa Berlin si Hamburg .Numele orasului provine de la latinescul “monachus” ceea ce inseamna “calugar”. In anul 1158 orasul este fondat de catre Henric Inima de Leu sub numele de Munichen, iar dupa un secol jumatate primeste statutul de cetate fiind fortificata. In anul 1806 devine capitala regatului Bavaria.
Piata Marienplatz este numita asa dupa o coloana care se gaseste in centrul si Primaria veche, ce atrag atentia trecatorilor datorita turnurilor lor, figurand scene medievale.
Berăria Hofbrauhaus este veche de peste patru secole si este cunoscută în toată lumea ca berăria lui Hitler: aici şi-a început el activitatea politică, la sfârşitul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut, aici şi-a conceput discursurile şi şi-a încercat talentul de orator.


  • ZIUA 3 (mic dejun). Deplasare la Strasbourg unde se viziteaza : Parlamentul si Consiliul Europei (din exterior) apoi pietonal Cartierul Mica Franta si Catedrala. In Luxembourg se viziteaza centru vechi si Catedrala Notre Dame.

Strasbourgul mi s-a parut superb. Catedrala este impresionanta, nu am vaut alta mai frumoasa. Ne-am plimbat prin cartierul Mica Franta (cladiri vechi asezate pe marginea raului Ill). Mi-ar placea sa revenim aici.
Cateva informatii:

Strasbourg este considerat unul dintre cele mai frumoase orase din Franta. Strasbourg e inconjurat ca o centura de apele raului Ill, care in inima orasului formeaza o insula, "Grande ile", legata de celelalte cartiere prin nu mai putin de 21 de poduri decorate, vara, cu vase imense cu flori. Trebuie sa vizitati celebra catedrala gotica Notre Dame, finalizata in 1439, pe care, de altfel, nu o puteti rata, datorita turnului de 142 de metri inaltime (cel mai inalt turn al unei catedrale din Franta). Una din atractiile sale turistice este ceasul astronomic, construit in anul 1547 de catre un grup de mesteri ceasornicari elvetieni. Aceasta nepretuita mostenire din perioada Reformei, uimeste si astazi prin mecanismul sau complex, de calculare a eclipselor solare, a momentelor zilnice de rasarit si de apus ale soarelui pentru o perioada, practic, "infinita". Figurine metalice reprezentandu-i pe cei 12 apostoli trecand, pe rand, prin fata lui Iisus ofera un adevarat spectacol cand ceasul bate miezul zilei, ceea ce, tinand cont de diferenta dintre timpul solar si timpul conventional, se petrece la ora 12:30, ora Strasbourgului. Puteti merge si in Petite France, cartierul cel mai pitoresc al Strasbourgului, la mica distanta de catedrala. Traversezi un pod si te trezesti intr-o lume de basm, cu stradute stramte, pietruite si case tipic germane in alb si negru
Strasbourgul gazduieste si urmatoarele institutii: Parlamentul European, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei si altele.

In Luxemburg am vazut catedrala doar pe ext. fiindca era inchisa cand am ajuns noi, ne-am plimbat un pic prin oras. Totul parea pustiu, putini oameni pe strazi.

Cateva informatii:

Luxemburgul este una dintre cele mai mici ţări din Europa si face parte din face parte din grupul de ţări Benelux (alături de Belgia şi Tarile De Jos) şi din Uniunea Europeana.
Catedrala Notre Dame din Luxemburg a fost construita intre anii 1613-1621 si adaposteste cavoul familiei regale precum si un sarcofag al lui John cel Orb care poate fi vazut numai cu aprobare.

Ne-am cazat, seara, la hotel Sovereign St. Denis-cea mai slaba cazare din circuit, am avut un soc cand am ajuns fiindca camera era aproximativ cat patul:)), aveam intradevar si baie, dar camera era ft mica. Pana la urma ne-am obisnuit cu ideea, nu a fost atat de rau avand in vedere ca ajungeam seara in hotel . Micul dejun si aici bufet suedez, ghida a avut ceva discutii cu ei fiindca nu era toata mancarea de la inceput pusa, dar am mancat k si aici. Langa hotel aveam si Mc Donalds, in care am si mancat in unele seri, era deschis pana tarziu (hamburgerul costa 1 euro). Era si Carrefour langa hotel, am facut si acolo cateva cumparaturi, am baut Cola cu cirese si cu vanilie. Mai vrem!!! Statia de metrou era aproape, iar cea de tren cam la 15 minute de mers pe jos, dar tineai doar linia de tramvai, cu harta in mana te descurcai usor.


Ziua 4 s-a inversat cu ziua 5, fiindca Louvre era inchis marti.

  • ZIUA 4 deci : (mic dejun). Se viziteaza Muzeul Louvre. Optional, urcare in Turnul Eiffel si croaziera cu vaporasul pe Sena (aprox. 10 €, durata o ora)
O zi putin obositoare dar a meritat. Am vizitat Basilica Sacre Coeur din Montmartre (unde an urcat cu funicularul) si apoi Louvre care este imens. Erau urmatoarele variante: sa il vizitam cu ghid (plateam pt asta 20 euro de persoana doar ghidul) sau sa il vizitam fara ghid-varianta pe care am mers noi, am platit doar 9 euro/pers. Coada era mica, spre mirarea noastra. Am ajuns cu metroul la Louvre. Este usor de folosit fiindca sunt harti peste tot, dc iti explica cineva la inceput este k. Am vizitat deci muzeul, exista o harta a muzeului. Sunt mai multe galerii. Merita vazut. Dupa cateva ore am iesit, am mancat ceva si ne-am urcat intr-o roata din care am vazut orasul. A fost superb. Am luat niste suveniruri dupa care am plecat in croaziera pe Sena (4.5 E/pers-reducere de grup). Am vazut principalele atractii inclusiv Turnul Eiffel si Catedrala Notre Dame, in care am mers dupa tur. Din pacate acolo se tinea un concert, costa 18 euro intrarea, am renuntat deci cu gandul sa venim in alta zi, este frumoasa din exterior.

Cateva informatii:
Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, in partea de sud.
Monumente si clădiri:
Turnul Eiffel- simbolul Parisului.
Arc de Triomphe- monument din centrul Place de l'Étoile, comemorând victoriile Franţei şi onorând pe cei care au murit în luptă. Este inalt de 50m.
Les Invalides- Muzeu şi loc de veci pentru mulţi soldaţi francezi şi pentru Napoleon.
Conciergerie- închisoare foarte veche unde mulţi membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revoluţia franceză.
Palais Garnier- sediul Operei din Paris.
Catedrala Notre-Dame pe Ile de la Cité
Clădirea Samaritaine- galerii comerciale de la începutul secolului XX
Sorbonne- universitate faimoasă, fondată în Evul Mediu.
Statuia Libertăţii- o versiune mai mică a statuii din portul din New York pe care Franţa a dăruit-o Statelor Unite în 1886.
Pantheonul din Paris- biserică şi mormânt al celor mai mari personalităţi ale Franţei
Sainte-Chapelle- capelă din secolul XIII.
Église de la Madeleine- biserică
Place des Vosges- piaţă din districtul Marais creată în timpul domniei lui Henric al IV-lea

Muzee
Luvrul- un muzeu enorm care găzduieşte foarte multe opere de artă, inclusiv pictura Mona Lisa şi statuia Venus din Milo.
Muzeul Orsay- un muzeu de artă găzduit într-o gară din secolul XIX convertită, şi care conţine în special opere impresioniste.
Centrul Georges Pompidou cunoscut şi ca Beaubourg - o clădire neobişnuită care găzduieşte muzeul de arte moderne şi un centru cultural cu o mare bibliotecă publică. Lângă această clădire se află şi atelierul Constantin Brâncuşi.
Musée Rodin- o mare colecţie de opere ale celui mai celebru sculptor francez.
Musée du Montparnasse în vechea reşedinţă a artistului Marie Vassilieff de la Avenue de Maine nr. 21, detaliază istoria comunităţii artistice din Montparnasse.
Musée Cluny, cunoscut şi ca Musée National du Moyen-Age, găzduieşte o mare colecţie de artă şi obiecte din Evul Mediu, inclusiv ciclul de tapiserii Doamna cu licornul.
Musée Picasso

Cartiere, străzi şi alte zone
Montmartre- zonă istorică pe o colină, unde se află şi Basilique du Sacré-Cœur şi care este faimoasă şi pentru cafenelele şi atelierele multor artişti importanţi.
Champs-Élysées- faimoasă stradă din lume, un bulevard de obicei plin de turişti.
Rue de Rivoli- magazine elegante pentru turişti; mergand catre Place de la Bastille se poate vedea si Opera din Paris.
Place de la Concorde- piaţa din care porneşte Champs-Élysées, cunoscută în trecut ca Place de la Revolution, locul obeliscului şi al ghilotinei.
Place de la Bastille- actuală piaţă, este locul unde se afla Bastilia până la Revoluţia Franceză.
Montparnasse- zonă istorică de pe malul stâng al Senei, faimoasă pentru ateliere, restaurante şi cafenele; aici se afla si turnul Montparnasse de la al carui al 56-lea etaj (196m) se poate admira o superba priveliste a Parisului. Sau puteti urca pe terasa aflata la 210m de unde, in zilele senine, se poate privi la 40km departare. In apropiere este si Gara Montparnasse, important nod feroviar si de metrou.
Cimitirul Pere Lachaise- unul dintre cele mai populare obiective pariziene, conţine mormintele multor francezi faimoşi, cât şi ale unor oameni faimoşi din toată lumea, care au ajuns să trăiască în Franţa (inclusiv români).
Cimetière de Montmartre
Cimetière de MontparnasseCimetière de Passy
Les Halles- zonă comercială care include şi un nod important de metrou.
Le Marais- zonă şic de pe malul stâng al Senei cu două comunităţi numeroase, homosexuală şi evreiască.
Cartierul latin- unde se gasesc Pantheonul si Sorbonne.
Muzeul Louvre este cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta (dupa suprafata, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinati expozitiilor). Louvre a fost o fortareata medievala si resedinta regilor Frantei inainte de a deveni muzeu acum 2 secole. Aici gasim o mare varietate de opere: de la picturi, sculpturi, desene pana la ceramica, obiecte arheologice sau alte obiecte de arta. Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numara: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo si Gioconda de Leonardo da Vinci (achizitionata de la artist in 1516 de catre Francisc I).
  • ZIUA 5 (mic dejun). Tur Paris cu autocarul pe traseul: Catedrala Notre-Dame, Gradinile Luxembourg, Sorbona, Panteonul, Cartierul Latin, Place Vendome, Opera, Place de la Concorde, Champs Elysse, Arcul de Triumf, Biserica“La Madeleine”, Turnul Eiffel, Domul Invalizilor, Defense (cel mai nou cartier al Parisului, cu zgarie-nori). Dupa tur, vizita la Compexul Versailles (palatul si gradinile).
La Compexul Versailles - o coada imensa, am stat cam o ora jumatate. Exista si varianta sa intram cu ghid, fara a sta la coada, acelasi tarif ca si la Louvre. Palatul este frumos, tavanele pictate superb, ne-a placut. Nu am vizitat si gradinile, din lipsa de timp, le-am vazut doar din palat. se platea 6 euro in plus pt gradini.
Nimic insa nu s-a comparat cu urcarea in Turnul Eiffel. Nu pot descrie sentimentul pe care l-am avut cand am ajuns in varf (am urcat pana la etajul 3). Am platit 13 euro/pers. Coada a fost acceptabila. A meritat din plin. O parte dintre noi au fost la hotel, nu au urcat in turn si s-au intors la ora 10 fara 10 pt a-l vedea luminat. Noi am ramas in oras, am mers sa cautam un Mc. Am ajuns pe jos pana pe Champs Elysse, am trecut pe langa Arcul de Triumf si ne-am intors in Trocadero sa vedem jocul de luminii. Superb!!!!
In aceasta zi am facut si turul orasului din autocar, am vazut pe drumul spre Versailles si Cartierul Defence. Cele mai ieftine brelocuri cu Turnul Eiffel le-am luat de la Versailles, unde te puteai tocmi cu cei care le vindeau. Am dat 50 centi pe 3 turnulete.


Cateva informatii:
Palatul Versailles este un palat regal construit la Versailes, în Franta. A fost reşedinţa regilor Franţei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea. În acest castel, în Camera Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franţei.
Turnul Eiffel este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel din Paris. Acesta este simbolul Franţei cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent asupra proiectului, a devenit ulterior un mare susţinător al său şi a cumpărat brevetul. Turnul care poartă numele său, este una dintre principalele destinaţii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.
Structura a fost construită în 1887-1889 din oţel produs la Reşiţa, în România. Turnul Eiffel mai are în compoziţie oţel de la furnalul din Govăjdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane jumătate de nituri. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice. Turnul are 300 m înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clădire din lume. Întreţinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îşi schimbă înălţimea cu câţiva centimetri datorită contracţiei şi dilatării aliajului de metale. Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări (1665 scari), cât şi cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
  • ZIUA 6 (mic dejun). Timp liber, sugestii: Disneyland, shopping, plimbare pe Champs Elysse, etc.

Noi am mers la Disney, am luat biletele de acasa (51 euro); cei care le-au luat din Franta au beneficiat si de o reducere de grup, dar au trebuit sa merga ceva pana la locul din care au luat biletele. Nu aveti timp sa mergeti in ambele parcuri. Noi am stat pana la ora 17:00. Am ajuns acolo cu 2 trenuri, am fost un grup destul de mare, ne-am descurcat ft bine. Parcul este imens, trebuie sa fii acolo pt a-ti face o impresie. Merita din toate punctele de vedere, desi este cam aglomerat si sunt cozi la toate atractiile. Ne-am plimbat peste tot, am facut poze cu personajele Disney, a fost incredibil, parca eram din nou copii. Sotul meu s-a dat in Space Mountain 2 insa eu nu am avut curaj si bine am facut caci din descrierea lui cred ca as fi tipat pe toate perisoada cursei . Am vazut si un film 3D, care cred ca este similar celor 6D de la noi, fiindca scaunele se miscau, si la sfarsit ne-a stropit un pic cu apa (cand in film stranuta un catel).
In Paris am vrea sa revenim, am mai vrea sa vizitam macar Opera, Domul Invalizilor, Notre Dame, Muzeul Grevin.



Cateva informatii:
Situat in apropierea Parisului parcul DisneyLand este un loc de care toata familia isi va aminti cu placere clipele petrecute fie in casa unui personaj fantastic, fie intr-un montagne-rousse ametitor.Parcul este impartit in 5 taramuri intre care ne putem deplasa cu ajutorul unui trenulet care are cate o gara in fiecare dintre ele. Intrarea in parc se face prin "MainStreet, USA", unde gasim restaurante, cafenele, magazine diverse sau bombonerii.
"FantasyLand" este un taram al povestilor fascinante ale copilariei, in care poti ajunge la Alba-ca-Zapada si poti vizita casa lui Pinocchio pentru a afla povestea acestuia. Te poti rataci prin labirintul lui Alice sau te poti relaxa zburand cu Dumbo deasupra parcului.Nu trebuie sa uiti sa vizitezi castelul Frumoasei din Padurea Adormita, insusi simbolul DisneyLand-ului si care domina prin inaltimea sa intreg parcul. Mergand mai incolo, peisajul se transforma, si se intra in "FrontierLand", un loc in care indienii, cowboy-ii si casele parasite bantuite de fantome sunt in elementul lor. Principalele atractii in aceasta "tara" sunt: "Big Thunder Mountain", un carusel care va va purta printr-o mina parasita din inima muntelui, cu viraje bruste si surprize neasteptate, si "Casa fantomelor", o excursie in lumea celor 999 de fantome ce bantuie conacul parasit.
Pentru o jumatate de ora agreabila va recomandam excursia cu vapoarele cu aburi, Mark Twain sau Molly Brown, de unde veti putea admira frumusetile si peisajele FrontierLand-ului."AdventureLand" este tara piratilor, a aventurilor lui Indiana Jones, a lui Aladdin si a lui Robinson. De departe se zareste impunatoarea corabie a piratilor, ancorata langa stanca in forma de cap de mort. De aici poate incepe o calatorie inspre centrul pamantului, sau o escapada in casa din copac a lui Robinson. Nu trebuie sa ratati roller-coster-ul "pe invers" a lui Indiana Jones si nici aventura luptelor dintre Piratii din Caraibbe. Ajunsi aici va recomandam restaurantul "Blue Lagoon", care va invita sa degustati specialitati creole in mijlocul lagunei piratilor.Tot din aceasta zona a parcului puteti cumpara tot ce aveti nevoie pentru urmatorul safari sau plimbare cu piratii.
O alta regiune a parcului este "DiscoveryLand" unde puteti viziona un film 3D sau puteti efectua un salt in timp pentru a il intalni pe Jules Verne.Si nu uitati sa admirati paradele personajelor magice Disney, care au loc pe "Main Street Usa" si sa vizionati spectacolele tematice din fiecare zona a parcului!
Peste drum de Parcul DisneyLand se afla Walt Disney Studios, unde puteti vedea demonstratii de cascadorii cu masini si nu numai, puteti sa va dati in ametitorul roller-coster Aerosmith sau sa faceti un tur cu "Studio Tram Tour".
  • ZIUA 7 (mic dejun). Excursie pe Valea LOIREI la castelele Blois si Chambord.
Castelele Bois si Chambord-super...Vreau sa vizitez toate castelele din Valea Loirei, mai am deci cateva restante si din aceasta zona. Am platit 5.9+6.50 euro/pers- reducere de grup.
In Castelul Chambord am vazut si cateva manechine ce prezentau stilul vestimentar al acelei periaode. Castelul Blois desi mai mic este mai bogat in exponate. Se remarca peretii din fiecare camera, dar si simbolul salamandrei.
Cazare Hotel Tenor-St Etienne - hotel k.

Cateva informatii:
Castelul Chambord: Francisc I a ales acest loc mocirlos de la marginea unei paduri pline de animale salbatice pentru a construi impunatorul castel in care el nu a locuit decat 42 de zile in cei 32 de ani de domnie. Constructiile au inceput in 1519, castelul fiind conceput ca o veritabila fortareata. Atribuita lui Leonardo da Vinci constructia se distinge prin elemente prodigioase cum ar fi scara cu dubla spirala pe care doi oameni pot urca, si se pot vedea fara sa reuseasca sa se intalneasca. Dimensiunile sale sunt mai mult decat impresionante. Fatada are o lungime de 156 metri si o inaltime de 56 metri iar zidul de incinta are o lungime de 32 de kilometri inchizand 5400 ha, cel mai mare parc forestier din Europa zilelor noastre, adapostind o fauna unica. Castelul are 440 camere. Din nefericire Francisc I (1515-1547) nu a reusit sa vada castelul terminat. La moartea sa era ridicat numai donjonul si fusesera incepute aripile. Cel care a finalizat constructia a fost Ludovic al XIV-lea. In 1660 el a incredinta lucrarea lui Jules Hardouin Mansart care a terminat-o. Obiectele expuse in castel par sa dea viata acestui asezamant care nu a fost locuit decat 20 de ani in cinci secole.
Castelul Blois a fost rezidenţa nobililor din casa monarhiilor de Valois şi Orléans intre anii 1498-1589. In secolul X contele de Blois va fi arestat şi închis în unul din turnurile castelului. Ultimul conte de Blois a vândut la sfârşitul secolului XIV castelul casei de Valois care devin ulterior monarhi. In timpul Revoluţiei franceze va fi jefuit şi distrus. Din anul 1845 va fi restaurat în mare parte in prezent castelul fiind muzeu.
  • ZIUA 8 (mic dejun). Deplasare la Cannes unde se viziteaza Palatul Festivalurilor (exterior) si B.dul Croisette. In Nisa –vizita Promenade des Anglais si Centrul istoric (Opera, Hotel Negresco).
In drumul spre Cannes am oprit si la fabrica de parfumuri Galimard din Grasse. La Cannes m-au impresionat mai mult yahturile luxoase decat Palatul Festivalurilor. In Nisa am facut o plimbare nocturna pe Promenade des Anglais, am vizitat Opera, Prefectura si am mers pe faleza. am vazut de asemenea si Catedrala Notre Dame.
Cazare hotel Ayri-k

Cateva informatii:
Cannes este un oraş în sud-vestul Frantei, pe malul Marii Mediterane. Are cca 70 mii de locuitori. Este una din cele mai renumite staţiuni de pe Coasta de Azur. La Cannes se organizează anual Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Printre obiectivele turistice majore ale oraşului se numără cheiul la Croisette, muzeul Castre (în incinta castelului medieval), bastionul Sainte Marguerite (sec. XI, locul întemniţării "Măştii de Fier"), mănăstirea Saint Honorat (sec. IV, situată pe insula cu acelaşi nume) ş.a.
  • ZIUA 9 (mic dejun).Timp liber in Nisa. Plaja si baie in Marea Mediterana.
In aceasta zi am ascultat recomandarile si am plecat cu gandul la o baie in Marea Mediterana. Plaja este cu pietre, iar apa devine brusc adanca dar este ft. limpede (nici urma de alge ca la noi :D). Mi s-a parut curentul destul de puternic. Exista si incaltaminte speciala pt plaja dar nu am investit in asa ceva. Am mers apoi un pic la plimbare, am vizitat Catedrala Russe si Catedrala Notre Dame si am intrat prin magazine.


Cateva informatii:
Nisa este un important centru turistic şi staţiune balneară, fiind supranumită "capitala Coastei de Azur". Ca o capitala culturala europeana ce se respecta, Nisa ofera vizitatorilor obiective turistice, locuri remarcabile si cele mai repezentative monumente istorice. Cea mai cunoscuta artera a orasului, "Promenade des Anglais" ofera privelisti deosebite fiind marginita atat de mare cat si de munte si se intinde pe 6 km de-a lungul plajei. Veti gasi aici faimosul si luxosul Hotel Négresco care a fost construit in 1912 dupa planurile romanului Henri Negresco. Nisa este considerata capitala culturala europeana si datorita "Castelului din Nisa", o constructie militara care se afla in varful unei coline acoperita de roci. "Orasul vechi" ("Vieille Ville") este partea veche a capitalei culturale europeane, un cartier cu stradute inguste, mici restaurante si pub-uri. Centru istoric si capitala culturala europeana, Nisa va propune sa-i descoperiti portul Lympia si cabaretul Casino Ruhl, doua obiective turistice de pe Riviera Franceza. Cum vremea este mereu insorita, va puteti plimba pe una dintre plajele situate la inaltime, de unde va puteti delecta cu imaginea apelor azurii ale Golfului Ingerilor ("Baie des Anges"). Nisa este un oras frumos, viu, plin de culoare si de obiective turistice si culturale, muzee, biserici (ortodoxa si biserica rusa) dar si mici parcuri umbrite de palmieri.
  • ZIUA 10 (mic dejun). In Monaco, vizite la: Muzeul Oceanografic, Catedrala si Palatul Princiar. In San Remo se viziteaza (in exterior) Teatrul Ariston. In Milano vizite la: Castelul Sforzesco (exterior), Domul, Piata Operei “Scala”, Statuia Leonardo da Vinci si Galeriile "Vitorio Emanuele". In Verona (seara) vizite la: balconul Julietei, Piata Bra si Amfiteatrul roman (exterior).
In Monaco ne-am plimbat putin prin oras. Muzeele erau inca inchise iar noi ne grabeam sa prindem deschisa Scala din Milano, asa ca din pacate, cu regret in suflet, am plecat destul de repede. Oricum o tara luxoasa, superba. Speram sa aprofundam alta data.


In Milano am plecat de la Castelul Sforzesco, am vizitat Scala (4 euro) si apoi Domul pe care am si urcat (8 euro). Ia intoarcere am fost un pic si prin curtea castelului. Scala, sincer, nu m-a impresionat ft mult, ma asteptam la altceva...in fine... in schimb Domul este minunat.

In Verona am ajuns seara. Curtea in care era balconul julietei era inschisa, insa am urcat prin magazinul alaturat si am vazut perfect balconul, am facut chiar si poze. Verona este frumoasa, iar cladirile vechi ii sporesc farmecul.
Ne-am cazat la Hotel Park Venezia, unde am avut cea mai buna cazare din circuit, dar si cel mai saracacios mic dejun- singurul in care am mancat doar gem cu paine:)).

Cateva informatii:
Principatul Monaco este al doilea stat independent ca mărime din lume, după Vatican. Este localizat pe coasta mediteraneană, la 18 km est de Nisa, aproape de frontiera cu Italia. Una din principalele surse de venit ale Principatului Monaco este turismul; în fiecare an mulţi turişti sunt atraşi de clima plăcută şi de cazinoul său. În 2001 un nou mare proiect a dus la extinderea portului folosit de navele de croazieră, dar şi de ambarcaţiunile private. Principatul a reuşit să creeze afaceri prospere în domenii ce sunt prietenoase mediului, precum cosmetica naturistă. Fiind un lider mondial în lux şi bani, Monaco este una din cele mai scumpe locaţii de pe Pământ. Principatul este cunoscut şi ca un rai al taxelor şi mulţi dintre rezidenţii săi sunt milionari ai altor ţări. Luxul şi frumuseţea sunt asociate cu Monaco precum şi boutiqurile sale ce poartă nume celebre (Chanel, Prada, Armani, etc.), restaurante luxoase şi familia regală, în special de la căsătoria dintre Prinţul Rainier cu Grace Kelly, mai târziu Prinţesa Grace de Monaco. Statul nu impune impozite pentru persoane private. Monaco reţine taxe în diferite sectoare precum tutunul sau serviciile poştale. Reţeaua telefonică, Monaco Telecom, impune un monopol pe piaţă. Standardele de viaţă sunt ridicate, în mare comparabile cu cele din zonele prospere ale marilor metropole franţuzeşti. Lipsa impozitelor pentru persoanele fizice a dus la un număr considerabil de “refugiaţi ai impozitelor” veniţi din Europa, care îşi câştigă majoritatea banilor din afara Principatului; celebrităţi precum piloţii de Formula1 atrag cea mai mare atenţie însă aici se află şi numeroşi oameni de afaceri. Monaco nu este membru al Uniunii Europene însă este strâns legat de aceasta prin acorduri cu Franţa, aşadar moneda a devenit cea din Franţa, Euro. Până în 2002 Monaco îşi bătea propriile monede, francii monegaşti.
Milano este principalul oraş din Italia de nord. Este recunoscut ca una din capitalele modei şi design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasă prin casele de modă şi cochetele ei magazine.
Domul din Milano, a doua biserică ca mărime din Italia şi a treia din întreaga lume, adăposteşte cea mai mare colecţie de statui de marmură de pe mapamond şi este încununată de chiar simbolul oraşului -mica Madonă, ce ne priveşte din cel mai înalt punct al domului. Aici a fost încoronat Napoleon "rege al Italiei". Domul din Milano are o capacitate de peste 40 000 de locuri si o lungime de I57m. Este una dintre acele catedrale occidentale a caror constructie s-a intins pe durata a secole, inceputa in 1386 si incheiata in 1887, ea domina astazi piata centrala din Milano. Maiestuozitatea catedralei sunt graitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai inalta atinge 109 metri, si cele peste 2000 de statui sunt foarte atent executate, la fel si marele ferestre ale cladirii, considerate a fi cele mai mari din lume!
Scala din Milano este una din cele mai faimoase teatre de opera din lume. Inaugurarea oficială a companiei de operă a avut loc la 3 august 1778 sub numele de Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala prin prezentarea operei Europa riconosciuta a compozitorului Antonio Salieri. Sezonul tradiţional al operei La Scala începe în ziua de 7 decembrie, ziua Sfantului Ambrozie, sfantul patron al oraşului Milano. Toate spectacolele trebuie să se termine înaintea miezului nopţii; ca atare, toate spectacolele mai lungi încep atât de devreme cât este necesar. După începerea spectacolului, intrarea spectatorilor nu mai este permisă.
Castelul Sforzesco a fost construit de Francesco Sforza in anul 1450. In prezent gazduieste doua galerii de arta cu opere ale lul Michelangelo (Pieta' Rondanini, 1564 ) si Muzeul de Arta Antica.
Verona este un oras din regiunea Vaneto din Italia. Este orasul in care s-a derulat dragostea celor doi indragostiti din drama shakespeareana , Romeo si Julieta, captand astfel faima de oras al indragostitilor. Se spune ca cei ce intra in curtea casei Julietei si pun mana pe sanul drept al statuiei ce se gaseste acolo vor avea toata viata noroc in dragoste.
Amfiteatrul roman (Arena) ce seamana cu Colosseumul de la Roma, fiind insa putin mai mic. A fost construit in secolul I iCr pentru luptele de gladiatori. Se afla pe locul trei in topul amfiteatrelor din lume, pe locul doi situandu-se El Jem din Tunisia.
  • ZIUA 11 (mic dejun). In Venetia, optional deplasare cu vaporasul pe canale. Se viziteaza: Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Piazza si Bazilica San Marco.
Doamne cat ne-a placut...Am mers cu vaporeto (16 euro/pers) pana in Piata San Marco. Este incredibil!!! Nu pot descrie senzatia pe care am avut-o vazand cladirile vechi scaldate in apa, gondolele ce pluteau feeric si se strecurau printr-un canal ingust(gondolierii incercand probabil astfel, sa prezinte cat mai bine clientilor farmecul aparte al Venetiei). Am avut 6 ore la dispozitie pt a vizita, insuficiente insa!!!! Am mers in Basilica San Marco (tezaur +muzeu-am urcat pe basilica-6 euro/pers), in Palatul Dogilor trecand prin inchisoare si pe puntea suspinelor -13 euro/pers si am urcat intr-un turn din care am vazut privelistea superba-8 euro/pers. Doamne ajuta sa revenim in Venetia!!!!
Cazare Hotel Klub-Lipica, Slovenia. A fost k, o zona linistita, pustie chiar...


Cateva informatii:
Veneția este orașul cel mai important al regiunii Veneto din nord estul Italiei. Laguna orașului Venetia s-a format in jurul anului 800 i.C. Azi oraşul Veneţia este împărţit în şase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzând 118 insule, 354 poduri şi 177 canale.
Piaţa San Marco poate fi considerată centrul oraşului. Aici se găseşte Bazilica San Marco, Palatul Ducal şi clopotniţa bazilicii.
Insulele Murano, Burano, Torcello, Lido di Venezia si Pellestrina prezinta fiecare farmecul ei:
Murano este poate cea mai faimoasă insulă din Lagună, cu o tradiţie importantă în prelucrarea artizanală a sticlei.
Burano atrage repede atenţia prin casele viu colorate, fiind faimoasă şi pentru broderiile sale.
Torcello, considerată cea mai mică dintre insulele lagunare, are un nobil trecut, chiar dacă astăzi are câteva zeci de locuitori.
Lido di Venezia este o fâşie de pământ care se întinde în mare. Aici se poate merge cu maşina şi se poate face plajă.
Pellestrina delimitează, împreună cu Lido, peninsula Chioggia şi peninsula Jesolo, de lagună.
Palatul Dogilor, aflat in in imediata apropiere a catedralei San Marco, este al doilea palat construit pentru a servi drept resedinta a dogilor. Prima constructie a fost ridicata in vremea in care Venetia era republica independenta si a fost distrusa in 976 intr-un incendiu foarte puternic impreuna cu prima catedrala San Marco. Actualul palat dateaza din 1340 si a gazduit dogii pana in anul 1789. Aici se luau cele mai importante decizii, legislative, executive si judiciare, toate acestea fiind manipulate de catre doge, care era ales, cel putin teoretic, pe viata. In practica, multi dintre ei erau fortati sa abdice cu mult inainte ca legea naturii sa-si spuna cuvantul. In trecut, Palatul Dogilor cuprindea toate inchisorile Venetiei, iar conditiile din aceste inchisori erau departe de a fi umane. Cel mai celebru fugar, si singurul de altfel, este Giacomo Casanova. Podul Suspinelor leaga vechile inchisori de celulele de interogare din Palatul Dogilor. Numele a fost inspirat de suspinele condamnatilor, care in momentul in care traversau podul vedeau prin cele doua gemulete pentru ultima data orasul.
Biserica San Marco: construita in sec 9 ca sa adaposteasca moastele Sf.Evanghelist Marcu, furate din Alexandria si aduse la Venetia pentru a celebra independenta Venetiei de sub hegemonia Imperiului Bizantin.In momentul in care Venetia a cucerit Bizantul au fost adusi la Venetia 4 cai de pe hipodromul din Constantinopol si un leu inaripat din sala tronului bizantinilor. De atunci, leul inaripat a devenit simbolul Venetiei(pentru ca in icoane Sf.Evanghelist Marcu este reprezentat ca un leu inaripat).Leul mai aminteste si de o moneda foarte puternica de schimb, care oferea Venetiei o putere economica mult superioara celorlalte state(o moneda din aur avand un leu pe o fata, iar pe revers chipul Sf.Teodor). Caii Sfantului Marcu au fost asezati deasupra intrarii in basilica cu acelasi nume in anul 1254. Dupa unii cercetatori, acesti cai au fost folositi initial spre impodobirea Arcului lui Traian. Caii au fost infatisati de-alungul hipodromului din Constantinopol, iar in anul 1204, dogele Enrico Dandolo i-a trimis inapoi in Venetia. Mai apoi au fost luati de Napoleon in anul 1797 si readusi inapoi in anul 1815. Dupa acest an, statuile celebre au ramas deasupra intrarii in basilica pana in anul 1990, cand au fost luati si asezati intr-o sala de muzeu. Caii actuali de pe fatada basilicii sunt doar niste copii fidele din bronz.Basilica are planul arhitectonic al Bisericii Sf.Apostoli din Constantinopol, avand patru altare interioare la care se poate sluji simultan.Unele mozaicuri suflate cu aur sunt cele originale, facute dupa modelul mozaicurilor din Biserica Sf.Sofia din Constantinopol si San Vitale din Ravenna.Astazi, Biserica Romano-Catolica nu mai cinsteste icoana, dar bisericile ei vechi sunt pline de icoane(paradox) pe care nimeni nu indrazneste sa le dea jos.
Carnavalul din Venetia nu evidentiaza atat dorinta de sarbatoare a Venetiei, cat mai ales nevoia evadarii din anumite stransori. Carnavalul este vechi de cel putin 10 secole si isi are inceputurile in vremea in care orasul reusea sa mai supravietuiasca inca unei epidemii de ciuma, holera sau tifos. Apele care inconjurau orasul il si condamnau din cand in cand.Nefiind foarte curate(totul se arunca in apa, care mai incolo se folosea la treburile casei), permitand apoi intrarea in oras a vaselor care veneau din toata lumea si care nu aduceau doar matasuri, mirodenii, bani, hrana, ci si boli, sobolani si dezertori, apele au fost atat viata cat si moartea Venetiei de multe ori.
O data la 40 de ani, mai mult de jumatate din populatia orasului murea de ciuma bubonica, holera, tifos, foc sau hoti. Cei care supravietuiau simteau o dorinta disperata sa se bucure de viata pe care o mai aveau pana la urmatoarea epidemie.Asa s-a ajuns ca in lunile de iarna(de la Craciun pana pe la inceputul lui martie, cand frigul distrugea microbii) orasul sa fie inundat de muzica, masti, toalete fastuoase, orgii, libertinaj. Masca nu era utilizata doar pentru a oferi posesorului un anonimat in spatele caruia sa se poate deda oricaror fantezii inchipuite, dar era si un mijloc de protectie.Nasul lung al primelor masti era un recipient in care se puneau diverse ierburi, asa incat cel care poarta masca sa nu mai inhaleze aerul fatidic si miesmele bolnave ale canalului. Masca inspira teama de moarte, atunci cand nu era purtata, si, din contra, renasterea, atunci cand era pusa pe fata.O data cu o mai buna canalizare a orasului, cand epidemiile mortale au mai scazut in intensitate, mastile au inceput sa-si scurteze nasul.
  • ZIUA 12 (mic dejun). La Postojna, vizita cea mai renumita pestera din Europa (5 Km ai mirificei lumi subterane se parcurg pietonal si cu trenuletul). Deplasare pe autostrada pe langa Lacul Balaton.
Pestera Postojna-imensa, nu se compara cu nimic de la noi, bine amenajata, am mers cu trenuletul 4 km dus-intors prin niste galerii foarte inguste, si apoi 1 km pe jos cu ghid. Peisajul este incredibil. Am vazut stalactite si stalagmite de diferite forme si culori, inclusiv pe cea denumita Diamantul-Simbolul pesterii Postonja. La intoarcere am luat trenul care se află lângă Sala de Concerte. Cu 40 de metri înălţime, sala, cea mai mare din toată peştera, poate găzdui până la 10.000 de persoane. Aici, ecoul durează aproape şase secunde, acustica fiind impecabilă.
Ne-am cazat in Budapesta la Hotel Monte Christo, unde am avut si piscina exterioara -in care sotul meu a facut baie la 11 noaptea. Seara am fost intr-o croaziera pe Dunare, am luat cina pe vapor si am vazut o parte din Budapesta noaptea, este ft frumos.
Cost: pestera-17 euro/pers insa merita cu siguranta, croaziera 27 euro. Mancarea multa si fel de fel de mancaruri traditionale.





Cateva informatii:
Slovenia este una dintre cele mai mici ţări din lume, situată în partea centrală a Europei, întinzându-se pe o suprafaţă de 20256 km2. Datorită reliefului cu precădere carstic, Slovenia are 8.500 de peşteri, cea mai lunga fiind pestera Postojna-20,5 km.
Budapesta este capitala Ungariei. Este situată pe pe ambele maluri ale Dunării care rezultă, că oraşul este format din două părţi. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafaţă, iar pe partea de vest se află Buda cealaltă treime a oraşului.
  • ZIUA 13 (mic dejun). Deplasare Ungaria- Arad–Sibiu–Pitesti. Sosire in Bucuresti (in conditii normale de vreme, trafic, formalitati vamale, etc.) aprox. ora 24, in Piata Victoriei
Nu stiu cand au trecut toate cele 13 zile, a fost obositor, dar cand privesc in urma imi dau seama ca suntem norocosi ca am vazut locuri atat de frumoase...